Вчитување...
Исклучи preloader
Русский  |  Македонски  |  English

Меѓувладина комисија помеѓу Руската Федерација и Република С. Македонија

Меѓувладина комисија помеѓу Руската Федерација и Република С. Македонија

Меѓувладина комисија за трговија, економски, научни и технички соработка помеѓу Руската Федерација и Република Северна Македонија

/uploads/image/10.jpg

На 14-15 ноември 2019 година, во Охрид се одржа IX состанок на Меѓувладината комисија за трговска, економска, научна и техничка соработка помеѓу Руската Федерација и Република С. Македонија.

Руската делегација на состанокот беше предводена од претседателот на руската страна на Комисијата, заменик министер за индустрија и трговија на Руската Федерација А.В. Груздев, делегација на С. Македонија – oд претседателот на македонската страна, министерот за земјоделство, шумарство и водни ресурси Т. Димковски.

Комисијата ги разгледа прашањата:

За состојбата и перспективите за развој на трговско-економската соработка помеѓу Руската Федерација и Република С. Македонија, како и соработката во областа на енергетиката, земјоделството, индустријата, транспортот, туризмот, образованието, науката, иновациите и високите технологии и соработка во финансискиот и банкарскиот сектор.

/uploads/image/7.jpg

Во руската делегација на учесници на меѓувладината комисија беше и претседателот на нашата фондација, Жарова Ина Владимировна. Во своето излагање таа ја презентираше културната и хуманитарната соработка меѓу Русија и С.Македонија.

/uploads/image/9.jpg