Вчитување...
Исклучи preloader
Русский  |  Македонски  |  English

23. 07. 2021 Денес Санкт Петербург си замина од земскиов свет големиот Архимандрид отец Методиj

23. 07. 2021 Денес Санкт Петербург си замина од земскиов свет големиот Архимандрид отец Методиj

23. 07. 2021 Денес Санкт Петербург си замина од земскиов свет големиот Архимандрид отец Методиj, еден од покровителите на нашата Фондација за поддржка на развојот на руско-македонските односи. Архимадридот Методиј го знаеше цела Русија! Тој беше симбол на искрена, вистинска христијанска љубов. Љубов кон Господа и љубов човечка. Секогаш ведар, насмеан и весел во душата го носеше сето македонско сонце со кое умееше да допре до сечие срце. Родум од Македонија беше единствената жива врска исткаена од неизмерна христијанска љубов, вера и надеж, која со своите молитви ги поврзуваше двете земји.

Пред само три децении започна духовната обнова на најкрупниот и најзначајниот манастирски центар на рускиот север - Спасо Преображенскиот Вааламски манастир на бреговите на Ладожското езеро, кој набрзо стана синоним на православната преродба на современа Русија. Отец Методиј (Петров) беше и сведок и чинител на тие историски процеси, благодарение на кои веќе во средината на 1990-те години Вааламскиот манастир се здоби со епитетот “Руска Света гора”. Како директор на Вааламскиот културен центар тој беше инициатор на многу проекти за развоj на Ваалам, вклучително и за заживување на туристичкиот потенциал на манастирскиот комплекс, кој иако тешко пристапен привлекуваше илјадници верници од цела Русија. Имено таму од 1993 г. секојдневно ги пречекуваше човекот со планинска душа - отец Методиj! Во февруари годинава го прослави јубилејниот 60-ти роденден! Огромна загуба за сите и секако национална македонска.

Почивај во мир драг отец Методиј и живеј во вечноста меѓу ангелите небесни!